001345

АКАБА, ПЕТРА, АМАН, ВАДИ РАМ - НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЙОРДАНИЯ

АКАБА, ПЕТРА, АМАН, ВАДИ РАМ - НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЙОРДАНИЯАКАБА, ПЕТРА, АМАН, ВАДИ РАМ - НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЙОРДАНИЯАКАБА, ПЕТРА, АМАН, ВАДИ РАМ - НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЙОРДАНИЯАКАБА, ПЕТРА, АМАН, ВАДИ РАМ - НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЙОРДАНИЯАКАБА, ПЕТРА, АМАН, ВАДИ РАМ - НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЙОРДАНИЯАКАБА, ПЕТРА, АМАН, ВАДИ РАМ - НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЙОРДАНИЯ

ЦЕНИ

Акаба - Петра - Аман - Вади Рам

дати: 23.02.2022 - 27.02.2022

5 дни / 4 нощувки със закуски, 1 вечеря и екскурзии

Транспорт: самолет от София

ПОТВЪРДЕНА ГРУПА!


Цена на възрастен, настанен в двойна/тройна стая - 665 EUR / 1301 лв.

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

1 ден: София - Акаба

Директен полет от София до Акаба в 16.35 ч. Кацане в 19.30ч. Трансфер от летище до хотела – My Luxury hotel или подобен. Настаняване. Свободно време за вечеря. Нощувка.

 

2 ден: Акаба - Петра

Закуска. Освобождаваме стаите и се отправяме към едно от чудесата на древния свят – розово-червения град Петра. Безспорно най-голямото чудо в Йордания е кралството на набатините – Петра, намираща се на 126 км северно от Акаба. Осемстотин години преди Христа набатините – трудолюбив арабски народ – населили южната част на страната и изградили уникален защитен град в гигантски скали. Градът растял стремглаво, придобил изключителна важност за арабския свят, превърнал се в заплаха за процъфтяващата Римска империя, стига до преобразуването си в римска провинция и до драстичен упадък. Един ден Петра потънал дълбоко в пустинята и бил забравен задълго. Само бедуините знаели къде е чудният град, но пазели дълбоко тайната. Дълго време Петра живеела само в легендите, споменавана като изгубения град. Швейцарският пътешественик Буркхард разкрил тайната през 1812 г., но не популяризирал откритието си. Петра била отново намерена през 1924 г. от британски археолози. Очарованието на тази приказка започва от величествения тунел, дълъг 1,2 км и ограден от 200-метрови отвесни скали. Съкровищницата е най-известният монумент – тя посреща с розовото си великолепие всеки посетител, дръзнал да пристъпи тук. Изящната скална картина е използвана за декор във филма "Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход". Следват повече от 4000 внушителни фасади, изсечени в скалите, амфитеатърът със 7000 седящи места, манастирът – най-внушителната постройка тук, Византийската църква – с удивителната цветна мозайка!

Нощувка в хотел Силкроуд или подобен във Вади Муса.

 

3 ден: Да стигнеш "дъното"

Закуска. Днес нашият тур продължава с посещение на Мъртво море, Мадаба, Небо и Аман. Мъртво море е езеро в Близкия изток, в което се влива река Йордан. Граничи с Израел, Палестина (Западния бряг на р. Йордан) и Йордания, между които страни се разделя неговата акватория. Езерото е разделено на 2 части – северна, която е и по-дълбока, и южна – по-плитка  и по-бързо пресъхваща, в която се намират и големи стълбове сол, приличащи на айсберги.

На 392 м под морското равнище, Мъртво море е най-ниската точка върху повърхността на Земята, а неговите води са с най-високата концентрация на сол. Наречено е още "дъното на света", Соленото море, Дяволското море и Асфалтовото море. Нивото на водата в езерото непрекъснато се мени, поради голямото изпарение. Калта на Мъртво море е била част от възстановителните и разкрасяващи процедури в Обетованата земя от времената на Савската царица (знае се, че и Клеопатра е идвала тук за лечение). Богатата на минерали област и нейните топли извори способстват за умножаване на балнеолечебни центрове в и около крайбрежния кибуц Енгади, потънал в пищна зеленина оазис върху склона на червена пустинна скала.

Продължавайки някъде там, по 5000-годишния Път на царете в Йордания, само на 30-ина километра от столицата Аман, се намира едно от най-удивителните места в страната – Мадаба, Градът на мозайките.Според текстовете в Библията мястото, на което Мойсей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя, е планината Небо. Днес планина с това име е едно от най-посещаваните места в Йордания. Учените все още спорят дали планината Небо в Йордания е същата от библейските сказания. Пак според свещените текстове самият Мойсей умира в планината и е погребан от самия Бог. Според ислямската традиция пророкът Муса (аналог на Мойсей) е погребан на няколко километра от планината, отвъд коритото на река Йордан. От върха се вижда цялата Обетована земя и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят Йерихон и Йерусалим. Регионът е свещен за християни, евреи и мюсюлмани, свързан е с предания и легенди, обвити в тайнственост. Планината обаче се посещава не само от поклонници, но и от обикновени туристи, които откриват красотата на суровата природа на азиатската държава. На върха на планината са открити останки от църква и манастир. Църквата е от средата на IV век и е изградена в памет на мястото, където умира Мойсей. В следващите векове е разширявана, а в нея са запазени красиви мозайки. Когато през 2000 г. папа Йоан Павел II посещава храма по време на пътуването си до Светите земи, той засажда в двора й маслиново дръвче в името на мира.

Настаняване в хотел Ибис или подобен в Аман. Нощувка.

 

4 ден: Да чуем оглушителната тишина на пустинята.

Закуска. Днес ни предстои целодневна разходка до лунната пустиня – Wadi Rum

"Огромен, ехтящ и божествен..." – така е описал цветният каньон Лорънс Арабски, разположенна 70 км от Акаба. Масивните скали в странни форми и невероятни пастелни цветове изглеждат като да изникват от нищото, изпод розово-червени пясъци, докъдето ни стига погледът. Скалните рисунки в естествените пещери носят доказателства за праисторическо присъствие. Днес тук живеят няколко фамилии приятелски настроени бедуини, готови да споделят своите красиви шатри, да ви нахранят и почерпят с чай от мента или кафе с кардамон. Пролетта, когато дъждовете носят свежи аромати на диви цветя, е един от най-прекрасните периоди за посещение на чудното място. Да прекосите този поразителен природен пейзаж пеша, с джип или на гърба на камила, или да изживеете нощта, прегърнати от топлината на луната и звездите, на това едва ли някой би устоял! Естественият завършек на всяко приключение е чаша шампанско по залез слънце и бедуинско парти. Вечеря. Нощувка в HasanZawaidehcamphttps://www.hasanzawaidehcamp.com/.

 

5 ден: Акаба - София

Закуска. Трансфер в 10.00 ч. до летището за полет от Акаба в 12.30 ч. до София. Кацаме в 15.35 ч.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

* Самолетен билет за директен полет: София-Акаба-София с включени летищни такси и включен багаж - 1 бр. чанта с размери 40 х 20 х 25

* 1 нощувка със закуска в Акаба в хотел 3*.

* 1 нощувка със закуска в Петра в хотел 3*.

* 1 нощувка със закуска в Аман в хотел 3*.

* 1 нощувка със закуска и вечеря в пустинята Вади Рам.

* Вход за Вади Рам.

* Вход за Петра.

* Сафари тур за 4 часа в пустинята.

* Транспорт с климатизиран автобус през цялото време.

* Екскурзовод на български език през цялото време

* Водач на групата от България

* Медицинска застраховка за 10 000 EUR.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

* Бакшиши за екскурзовод и шофьор - 25 USD общо за двамата за целия период - задължителен, плаща се лично на място;

* Чекиран багаж до 10 кг или до 20 кг по избор;

* Лични разходи;

* Застраховка "Отмяна на пътуване" - около 79 лева

* PCR тест - при необходимост!

** Условия за пътуване към 12.2021:

Считано от 12 декември 2021 г. пътуващите до Йордания по въздушен и сухопътен път български граждани, независимо дали са ваксинирани или не, трябва да представят удостоверение за отрицателен PCR тест, извършен в рамките на 72 часа до пристигането в страната.
Изисква се и онлайн заплащане на втори PCR тест (цена 28 йордански динара/около 40 $ ) с попълване на декларация и генериране на QR код на https://www.gateway2jordan.gov.jo за всички, независимо дали са ваксинирани или не. Вторият тест се прави на летището, при пристигане и не е необходима карантина, ако двата теста са отрицателни.
Задължително QR кодът се предоставя на хартия и електронно.
За PCR, необходим от България, "Фор а Холидей" издава ваучер за 20% отстъпка в лаборатории Рамус, както и за лаборатории Кандиларов - цена 50 лева, на терминали летище София - 60 лева.

 

УСЛОВИЯ

УСЛОВИЯ ЗА ПЛАЩАНЕ:

Записването се извършва срещу авансово плащане в размер на 400 лева и сключен Договор за организирано пътуване. Заплащането на остатъка от дължимата сума се извършва не по-късно от 20 дни преди обявената начална дата на отпътуване.


Часово време: България 12 ч.; Йордания 12 ч.;

Валутен курс: 1 JOD = 2.44 BGN


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

* Задграничен паспорт, валиден най-малко 6 месеца след датата на завръщане в България.


* МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 15. При по-малко пътуващи, цената се прекалкулира.


Валута - по-добрият вариант е да носите USD и там да се обменят.

* При повишаване цената на самолетните билети, фирмата има право да направи корекция в пакетната цена, като своевременно уведоми пътуващите.

Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети Директива (ЕС) 2015/2302

email: air@4aholiday.com

tel: 0892 905 025