001229

ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦА

Изтекла
Моля, направете запитване
ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦАПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦАПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦАПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦАПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦАПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦАПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦАПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦАПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦАПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА КУСТУРИЦА

ЦЕНИ

„Загубих града си (Сараево) по време на войната. Затова реших да изградя мое собствено село. Носи германско име - Кюстендорф (град край река). Ще организирам семинари там за хора, които искат да научат как се прави кино, концерти, ателиета за изработване на керамика, за рисуване. Там ще живея и от време на време ще могат да отсядат и други хора… Мечтая за отворено място за различни културни събития срещу глобализацията“, казва Кустурица в интервю."


Бургас - Пловдив - София - Ниш - Златибор - Дървен град - Каменград - Ниш - София - Пловдив - Бургас

02.09.2022


3 дни / 2 нощувки със закуски и вечери

Транспорт: автобус от Бургас, Стара Загора, Пловдив, София

С придружител от Фор а Холидей!


ЦЕНИ:

Цена за върастен при двойно/тройно настаняване - 365 лв.

Цена за дете до 11.99 г. настанено с двама възрастни: отстъпка 60 лв

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

ДЕН 1: Бургас - Пловдив - София - Ниш - Златибор

Отпътуване от Бургас в 00:30ч., от Пловдив в 04:00ч. и от София в 06:30ч. Пристигане в Ниш около обед. Пешеходна разходка в Ниш, за да разгледаме: “ Челе кула”, построена след боя на хълма Чегар, където войводата Стефан Зинделич и неговите четници на 19 май 1809 г. биват разгромени от многочислената турска армия. От 952 черепа днес са останали само 58 включително и черепа на войводата Стефан Зинделич; Дворецът “Бановина”, който е построен през 1886 г. като административна сграда и полицейски участък, а в днешно време се използва за седалище на Нишкия университет, Националният театър, Площадът на Освобождението - на който се намира паметникът на освободителите на града, издигнат през 1936 г., сградата на Кметството, мостовете над р. Нишава и др. Разходка в крепостта датираща от 18 век. На това място се е намирало първото римско укрепление под името Найсус със запазени и възстановени оръжейница - днес превърната в галерия, джамия превърната също в галерия и няколко турски работилници, днес уютни кафенета и магазини за сувенири. Всеки турист има възможност да се разходи с влакче в крепостта.

Отпътуване за Златибор. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 2: Златибор - Дрвен град - Вишеград (Каменград) - Златобор

07:30 ч. - 08:00 ч. Закуска. 08:30 ч. - Отпътуване за Дрвен град. Преминаване на границата Сърбия - Босна и Херцеговина.

Дрвен град, известен с ретро влакчето си „Носталгия“ и теснолинейната железопътна линия “Шарганска осмица“ - един уникален исторически музей на открито. Сам по себе си разказва за историята на сръбската железница и има редица запазени експонати, като стари локомотиви и вагони. Продължителността на пътуването е около един час. На хълма Мечавник се намира и Етно селището „Дрвен град“, построено от небезизвестният режисьор Емир Кустурица. По време на снимките за филма „Живота е чудо“, Кустурица бил вдъхновен от природата на хълма и построил града Кустендорф (съчетание от думата дорф - селце от немски и Куста от началото на фамилията му). В Дрвен град са разположени 35 дървени постройки: църква, ресторанти, бар, сладкарница, книжарница, затвор, галерия и кино. Уличките и малките площади са кръстени на любимите му хора например можете да се разходите по ул. „Че Гевара“ или ул. „Диего Марадона“ може да се отбиете до кино „Стенли Кубрик“ за кратка 15 минутна прожекция.

Отправяме се към Каменград

Пешеходна разходка във Вишеград и моста на Дрина - известен като „Вишеградския мост“ или Моста на Мехмед паша Соколович. Векове наред той е символ на всичко, което свързва света и го прави едно цяло, в случая на хората от двете страни на реката - сърбите и бошняците. Посещение на Каменния град Андричград или градът на Кустурица. В Андричград ни очаква подредена от Кустурица разходка, която ще ни върне назад в миналото.

Пресъздаден един истински град със своите книжарница, сладкарница, златарско ателие, картинна галерия, киносалон и множество кокетни кафенета и ресторанти , които очакват посетителя с изкушаващ сладолед и току-що изпечени кифли, пити и плетеници.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 3: Златибор - Ниш - София - Пловдив - Бургас

07:00ч. - 08:00ч. Закуска. 08:30 ч. Отпътуване за България. Почивки по пътя. Пристигане късния следобед в София, в Бургас - около полунощ.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

* Транспорт с категоризиран и лицензиран за международен туристически превоз автобус;

* 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3* в района на Златибор;

* Посещение на Вишеград в Босна и Херцеговина;

* Посещение на Дрвен град в Мокра Гора - Сърбия;

* Пешеходна туристическа програма в Ниш;

* Туристическа такса "city tax" за хотела в Златибор;

* Лицензиран екскурзовод по време на пътуването;

* Придружител от фирма Фор а Холидей.

* Пътни, гранични и магистрални такси

* Застраховка с покритие 10 000 EUR

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

* Входна такса Дрвен град - 300 динара;

* Билет за влакчето „Носталгия“ - 600 динара;

* Доплащане за единична стая - 40 лв;

* Входни такси и билети за други музеи и обекти, посещавани по желание;

* Лични разходи;

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

На северните склонове на планината Злати Бор до селцето Мокра гора е разположено едно приказно селище.

"Мечавник се случи спонтанно, както всичко останало в живота ми,” разказва Кустурица. “Всеобщото добро” е основната идея, която е искал да вложи в своето дървено село от самото начало.

Мястото е такова, че се вижда отвсякъде и от него се вижда всичко. В опит да съхрани културната традиция на нацията и нейната култура, Кустурица използва архитектура и дизайн в жизнерадостни цветове.

Всяка къща има своя история, разказана от шарените й стени и резбовани стълбища. Гротескно-сюрреалистичният балкански фолклор от филмите на Кустурица се отразява в архитектурата и дизайна на селото му.

Традиционните дървени къщи първо са били демонтирани, след това изрисувани и украсени, а накрая - сглобени в нови, жизнерадостни цветове. Кустурица нарича своето творение „модел на несъществуващ средновековен град”.

Всеки мъничък площад носи името на известни и уважавани от Костурица личности - Иво Андрич, Бранислав Нушич, дори Диего Марадона. Дървените павета създават някакъв своебразен уют и привлекателност, а трабантът, макар и бутафорен, е невероятно ретро попадение.

През януари 2004 година Мечавник става истинско село, защото получава своята църква, кръстена на свети Сава и проектирана от архитект Милош Милованович от Горни Милановац. Строежът й започва на празника на свети Арахангел Михаил в края на 2003 година и завършва през януари 2004 година.

Построена е от борови дървета от Златибор, Тара и Зарган. Олтарът и иконите са изрисувани от Весна Голубович от Белград.

Той спазва и сръбската традиция да строи църква там, където звънът на камбаните се разнася най-далеч.

В селището има кино, което се нарича “Ъндърграунд” - също като филма на Кустурица и в подкрепа на факта, че е построено под земята. На №6 в Мечавник, на централната улица “Хълмовете на Ржава”, се намира библиотеката “Иво Андрич”. Освен всичките произведения на носителя на Нобелова награда, тук има още десет хиляди тома.

До "Дрвен град" се стига с теснолинейка, която е не просто железница, а исторически музей, движещ се по стоманен път. Железничката станция, добила вида, който е имала през 1924г. чака потънала в зеленина и цветя.

УСЛОВИЯ

Начин на плащане: 30 % депозит при записване, доплащане - 14 дни преди датата на отпътуване, освен ако изрично не е упоменато нещо друго по договор.

Валутен курс: 1 евро = 120 сръбски динара

Часово време: България 12 ч.; Сърбия 11 ч.


МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ

Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта минимум 6 месеца след датата на влизане в страната. Деца под 18г пътуват с валиден международен паспорт. Деца под 18г, пътуващи с един родител задължително носят нотариално заверено пълномощно от другия родител, че е съгласен детето да напуска пределите на Република България - оригинал и копие.

Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети Директива (ЕС) 2015/2302

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025