9023

МИСТИЧНАТА АНГОЛА

Република Ангола се намира на Атлантическото крайбрежие в южната част на Централна Африка. Името ѝ е с португалско произношение на думата N'gola на езика банту, която е титла на местните владетели от времето на Куинбундското кралство през 16 век.

Официалният език на страната е португалският, но се говори и на местни езици като умбунду и киконго. По-голяма част от населението на Ангола изповядва християнската религия. Страната изнася кафе, сизал, царевица и цитруси.

Ангола е страна на пейзажи, живописни картини, нарисувани от ръката на природата. Плажове, океан, резервати, буйни тропически гори, савани, а до тях великолепно разположената пустиня Намиб. Ще ви представим някои от най-интересните забележителности и природни феномени на тази мистична страна.

МИСТИЧНАТА АНГОЛА

Велвичия Мерабилис

В страната се среща месоядното растение “Велвичия Мирабилис”, което расте единствено в пустинята Намиб и е едно от най-дългите растения в света. То има уникални „функции“ за оцеляване при недостиг на вода. То като, че ли изключва функциите си на някои от листата и то до такава степен, че изглежда мъртво.

Растението e в списъка на „Най-странни растения на земята“. Листата са му дълги около 2 - 4 м., но достигат дори и до 8 м., а широчината им е около един метър и лежат на земята.

МИСТИЧНАТА АНГОЛА

Луанда

Луанда е столицата и най-големият град на Ангола. Основана през 1576 г. в нея живеят около 2, 7 милиона жители. В нея близо 200 години със закон е било забранено да се строи една и съща в архитектурно отношение къща. Затова всяка има своя облик и специфична фасада. В Луанда е творил самият Густав Айфел, отговорен за Айфеловата кула в Париж, който тук е построил така наречената Желязна къща.

Луанда се счита за един от най-скъпите градове в света, намиращ на Атлантическото крайбрежие. По цялото и протежение има красиви плажове. Въпреки, че климатът е такъв, че плажовете могат да бъдат посещавани през цялата година, най-подходящото време е горещият сезон. А на юг, на брега на океана се намира и бялата къща на Музея на робството. Построена е на това място, защото оттук са тръгвали корабите за Бразилия, пълни с роби.

На 10 км от устието на голямата река Куанза, пък, може да се види изумителен лунен пейзаж. Тук се намират и застиналите „нарязани“ хълмове.

МИСТИЧНАТА АНГОЛА

Национален парк Бикуар

Национален парк Бикуар се намира на 1015 км от Луанда. Предимно обитаван е от биволи и слонове. Има два вида биволи в парка – различни форми на един и същи вид.

Слоновете се различават по размер, цвят и други характеристики от тези в Азия. Африканският слон може да бъде различен с по-големия си размер и по-широките си уши, които са като покривка за тялото. Мъжките могат да достигнат 4 метра височина и тегло 7 тона.

Смята се, че всички видове популации са били силно намалени по време на войната (паркът е бил използван като практически артилерийски диапазон). А също до голяма степен това се дължи и на бракониерство и човешко посегателство. От прекратяването на военните действия правителството започва усилена работа за възстановяване на инфраструктурата на парка и за защита на животните.

МИСТИЧНАТА АНГОЛА

Град Бенгела

Градът е втори по известност в Ангола и се е самоопределил като културна столица на страната. Бенгела е бил открит през 1617г. и е бил център на търговия с роби с Бразилия и Куба. В град Бенгела се намира една от най-добре съхранените колониални крепости в Африка, построена през XVI в. за защита на процъфтяващата тогава търговия с роби в региона, и за своя дълъг живот успяла да "участва" във всички войни, преминали по тези земи.

През него минава и една от най-големите железопътни линии в Ангола - железопътната линия Бенгела. А на крайбрежието на този прекрасен град може да се полюбувате на необятен изглед към Атлантическия океан.

МИСТИЧНАТА АНГОЛА

Черните скали на Пунго Андонго

Черните скали са един от природните феномени на Ангола. Намират се на 116 км от провинция Маланхе и се издигат величествено над африканската савана. Тайнствените им причудливи форми наподобяват различни животни. Достъпът до тях е все още доста труден, заради неравните и тесни черни пътища. В региона живеят племена, които са членове на народите на Мбунду.

МИСТИЧНАТА АНГОЛА

Водопадите Каландула

Тези красиви водопади се намират на река Лукала, провинция Малани. Това са едни от най-големите водопади в Африка. Височината им достига 105 м, а широчината им е 400 м. През дъждовния период (февруари до април) гледката е особено впечатляваща - тогава потокът става мощен, а мъглата от пара се забелязва от далеч.

Въпреки, че Каландула принадлежат към най-грандиозните водопади в света, тук няма да видите билетни каси, парапети, сувенири и тълпи от туристи.

МИСТИЧНАТА АНГОЛА

Национален парк Мупа

Разположен е в провинция Кунене, между река Колуй и река Кунене. Въпреки че, този парк е създаден през 1964 г., за опазването на жирафите от изчезване, се смята, че от 1974 г. там няма такива. Бозайниците, които характеризират парка в днешно време, са лъв, леопард и хиена. Резерватът се характеризира с обширни савани и хълмове.

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025