9019

15 от най-чудните места на планетата

15 от най-чудните места на планетата

Каньон на антилопата

Тази забележителна структура на майката природа се намира в земите на племето Навахо, щата Аризона и е един от най-посещаваните обекти на планетата. Наименованието на каньона е свързано с цветовете на тази уникална структура, които наподобяват тези на кожата на антилопа. Каньонът има два пролома – горен, наречен „Процепът“ и долен, наречен „Тирбушонът“. Те се характеризират с причудливи и изящни форми и цветове, които до голяма степен се дължат на светлосенките. в течение на хилядолетия тези форми са образувани по естествен път вследствие на ерозия, дължаща се на въздействието на водата и вятъра.

Най-доброто време за посещение на каньона на антилопата е през есента и пролетта, когато светлината достига до най-долната му част. Добре е посещението да е организирано с лицензиран гид, тъй като каньонът се пълни с вода от дъждовете, а вълните помитат всичко наред. Живописното творение на природата удивява десетки посетители с нереално изглеждащите цветове и е вдъхновение на множество фотографи.

15 от най-чудните места на планетата

„Тунелът на любовта“

Този, направен изцяло от растения тунел, се намира близо до град Клеван, Украйна. Дължината му е 3 км и има практично приложение. Под него минава железопътна линия, по която се движи товарен влак, снабдяващ местна фабрика с дърва. Особено красиво е през пролетта, когато дърветата раззеленяват и преплитат клони от двете страни на ЖП линията.

Тунелът се е превърнал в икона на любовта, понеже много двойки и младоженци посещават мястото, за да си правят снимки или просто да си направят една романтична разходка. Поверието гласи, че ако обичта на влюбените е искрена, всичко, което са си пожелали ще се сбъдне.

15 от най-чудните места на планетата

Кривата гора

Кривата гора се намира в Полша, край село Грифино. Наречена е по този начин, заради странно изкривените по идентичен начин стъбла на борови дървета. Засега учените не могат да дадат 100% обяснение на това, какво точно е предизвикало това изкривяване в долната част на стъблото. Някои смятат, че това се дължи на снежна буря, връхлетяла гората. Други, че формата е свързана с използването ѝ за суровина за производство на лодки. За съжаление, няма кой да разкаже историята им, тъй като през Втората Световна война, селото е било опожарено до основи

15 от най-чудните места на планетата

Червеният плаж

Наречен е така, заради червената растителност (плевела суеда) обрасла по цялата му площ, този плаж се намира на делтата на река Ляохе в Китай. Почти не може да се забележи пясък по плажа. Растежът на суеда започва от април до май, когато цветът му е зелен. Идеалното време за посещение е през есента, когато цветът става ярко-червен. Плажът е завършена екосистема. Тук се срещат 260 вида птици, от които има и застрашени видове, като коронования жерав и голямата черногъба чайка.

15 от най-чудните места на планетата

Пирамидата на Бол

Пирамидата представлява ерозионен остатък на част от угаснал вулкан и калдера, формирал се преди 7 млн. години. Намира се в Тасманово море, Австралия и е открита от великобританския капитан Хенри Бол през 1788г. На мястото е била открита една от изгубените популации на насекомото Пръчица или т.нар. дървесен омар. Популацията е била само от 24 вида, но през 2003г. две двойки насекоми са изпратени в зоопарка в Мелбърн, където са получени много видове. През 1982г. тя е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

15 от най-чудните места на планетата

Леденият каньон

Леденият каньон е скално образувание с дебелина 3 км и дължина 445 км, намиращо се на остров Гренландия. Той е два пъти по-дълъг от Гранд Каньон, но е доста по-плитък, около 200-300 м. Учените смятат, че има възможност този каньон да е бил покрит с лед близо 4 млн. години, което го прави само една част от големия пъзел на това, което се случва на острова.

15 от най-чудните места на планетата

Национален Парк Плитвички езера

Този приказен парк се намира в сърцето на Хърватска. Уникалната площ от 300 кв. м е покрита изцяло с езера и гори. От 1979г. тя е част от ЮНЕСКО. Кристалните води, живописните гори и величествените водопади карат посетителите да онемеят от тази девствена красота, сътворена от майката природа. Паркът е пример за физико-химична лаборатория на открито. Върху подводната растителност се образува варовикова кора, която е истински феномен, причина за образуването на естествени бентове. Така долината на река Корана се превръща с каскада от 16 стъпаловидно подредени езера. Добре е да посетите мястото с организатор, така няма да ви убегне нито едно от пленяващите местенца.

15 от най-чудните места на планетата

Атлантическият път

Дълъг близо 8.3 км, този път се намира в област Море ог Ромсдал, Норвегия. Част е от 36 километровия норвежки път 64. Построен е през 1989г. и в днешно време свързва двата града с най-голяма популация, Кристиансунд и Молде. Атлантическият път криволичи и се издига над морето. При спокойно време тук може да забележите китове и тюлени, но по време на буря положението не е никак розово. Този път е сред най-интересните места в света заради забележителната си архитектура. Сред забележителностите тук, ще може да видите и средновековната църква „Кремес Ставе“, а също и музея „Квернес Рурал“, който се състои от 11 стари сгради. Тук има и отлични места за риболов, които са достъпни с лодки или откъм скалистия бряг. Това място предлага добри възможности и за сърфинг.

15 от най-чудните места на планетата

Морските скали на Етрета

Района на Етрета в Нормандия се характеризира с високите си бели скали, както и с трите масивни арки, образувани по естествен път от натиска на морските вълни. Легендарното място е вдъхновило редица художници и фотографи. Ще се насладите на една изящна морска картина.

15 от най-чудните места на планетата

Гейзер Флай

Това е изкуствено създаден гейзер, или по-точно постоянен термален източник, намиращ се на 1230м надморска височина. Причудливите си цветове дължи на минералите и водораслите, които се отлагат в основата му. През 1917г. мястото е представлявало изкопан кладенец, който през 1964г. спира да функционира и се превръща в гейзер. Днес, той е недостъпен за широката публика, но има планове това да се промени.

15 от най-чудните места на планетата

Розовото езеро Хилиър

Приказното езеро намиращо се на остров Мидъл, Австралия е споменавано още през 1802г., когато британският мореплавател Матю Флиндърс посещава тези места на път за Сидни. Бреговете му са заобиколени с гъста растителност от евкалиптови гори. През 1950г. водата била изследвана, като се смятало, че ще бъдат открити водораслите Dunatiella Salina, които отделяли червен пигмент, но такива водорасли така и не били открити. Според друга хипотеза, розовият цвят се дължи на бактерии, съдържащи се в солната упойка. И до ден днешен учените не могат да разкрият загадката за особения цвят на езерото. Въпреки това, обаче, водата не е отровна и не причинява раздразнения на кожата.

15 от най-чудните места на планетата

Чудните Мостове

Чудните мостове са защитена природна забележителност. Те са скален феномен в карстовата долина на река Еркюприя, намираща се в Западните Родопи на 1450м височина. Чудните мостове са образувани от ерозивна дейност на пълноводна в миналото река, която е образувала пещера, чийто таван е изтънял и с времето се срутил. Големият мост е с ширина около 15 м, а дължината е приблизително 100 м. Разполага с три арки с височина, варираща между 40-50м. Малкият мост се намира на около 200 м от Големия по течението на реката и е с дължина 60 м. Височината достига 50м, а арката му 30 м. Малко по-нататък от него има и трети малък мост, който представлява пещера. Според една стара легенда, преди години в село Забърдо е имало много пастири с големи стада. Те живеели в хармония, пасели стадата си по склоновете на планината, докато в един ден се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Дълги години пастирите не знаели как да се отърват от този зъл змей, но един ден решили и натоварили едно магаре с прахан, запалили го и го изпратили в гората. Лакомият змей глътнал горящото магаре. Праханта бавно, но сигурно се разгаряла и разкъсвала вътрешностите на страшния звяр. Змея не можел място да си намери от болки. Открил малка пролука в земята и с голямото си тяло се напъхал в нея. След години, големите кости на змея изгнили и на тяхно място се образували големите скални арки и пролуки, известни днес като скален феномен Чудните мостове Около скалния феномен са разположени множество пещери, но повечето не са годни за посещение, понеже не са обезопасени.

15 от най-чудните места на планетата

Крушунските Водопади

Живописните водопади се намират на река Маарата, близо до село Крушуна.Това е едно от най-красивите места в България . Екопътеката ще ви отведе до кристално чисти езерца, красиви места за отдих, живописни извори и каскади. За цялата карстова местност е характерно натрупването на седиментна варовикова скала, която придава терасовидния вид на водопадите. В северната част на местността пък може да посетите открития минерален извор, чиято вода е с доказани лечебни свойства. И ако все още не ви тръгва от това магнетично местенце, може да пренощувате в Гостоприемница "Маарата", която е в непосредствена близост до уникалния едноименен резерват.

15 от най-чудните места на планетата

Оризовите полета в Азия

Впечатляващи терасовидни оризища, направени в планински райони, където има ресурси като воден басейн и плодородна земя. Не са изградени от модерна селскостопанска техника, а от човешка ръка. Посетителите остават очаровани от зашеметяващите терасовидни оризища по планинските склонове и доста от тях обикалят с часове и дори с дни, за да ги разглеждат и да съзерцават красотата им.

15 от най-чудните места на планетата

Пустинята Намиб

Красивата пустиня е разположена до океанския бряг в Намибия. Името ѝ идва от африканската дума „намиб“, която в превод значи „огромен“. На граничната линия на пустинята с океана няма и следа от човешка намеса, което прави мястото уникално. До нея може да се достигне от град Свакопмунд, който е известна туристическа дестинация в Намибия.

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025