001476

ЛИВАН - ПЪСТРА МОЗАЙКА ОТ КУЛТУРИ И РЕЛИГИИ

Изтекла
Моля, направете запитване
ЛИВАН - ПЪСТРА МОЗАЙКА ОТ КУЛТУРИ И РЕЛИГИИЛИВАН - ПЪСТРА МОЗАЙКА ОТ КУЛТУРИ И РЕЛИГИИЛИВАН - ПЪСТРА МОЗАЙКА ОТ КУЛТУРИ И РЕЛИГИИЛИВАН - ПЪСТРА МОЗАЙКА ОТ КУЛТУРИ И РЕЛИГИИЛИВАН - ПЪСТРА МОЗАЙКА ОТ КУЛТУРИ И РЕЛИГИИЛИВАН - ПЪСТРА МОЗАЙКА ОТ КУЛТУРИ И РЕЛИГИИ

ЦЕНИ

София - Бейрут - София

07.03.2024 - 13.03.2024

7 дни / 6 нощувки със закуски и обяди

Транспорт: директен самолет от София

С придружител от Фор а Холидей!

ХОТЕЛИ И ЦЕНИ:

Хотел Човек в двойна стая Единична стая Двама възрастни
Casa D'or Hotel 4* 2915 лв. 3355 лв. 5830 лв.
Four Points by Sheraton Le Verdun 4*+ 3295 лв. 3815 лв. 6590 лв.
Rotana Gefinor Hotel 5* 3475 лв. 4035 лв. 6950 лв.

ПРОГРАМА НА ПЪТУВАНЕТО

Ден 01: 07 март, Четвъртък: София - Бейрут

Директен полет от София за Бейрут в 19:45. Кацаме в 03:05ч. сутринта на 08.03.2024.

Посрещане на летището в Бейрут и трансфер до хотела за ранно настаняване и почивка.

Ден 02: 08 март, Петък: Бейтeдин, Дейр ел Камар и Бейрут с късен обяд.

10.00ч. Закуска в хотела.

11.00ч. Нашето пътешествие започва на юг от Бейрут по крайбрежния път, наслаждавайки се на Средиземноморското лазурно крайбрежие и на дивната природа в посока Кедровата гора Барук в района Шуф /района на друзите/, където се предвижда кратка спирка за разходка в самата гора. Пристигаме в Бейтeдин, където ще посетим Двореца - един от най-красивите и ярки модели за пример на източна архитектура, независимо, че е построен в началото на XIX в., от Емир Бехир. Красивите арки, галерии и изтънчена декорация от знаменити художници се радват на посетители от цял свят и днес той е музей на византийска мозайка, бижута и оръжия.

Следва преминаване през Дейр ел Камар – живописно селце, кацнало на стръмните склонове на планината и отличаващо се със снежно белите си къщи. В селото има джамия, църква и синагога.

Връщаме се в Бейрут за панорамна обиколка на града

15.00ч. Късен обяд в местен ресторант в Бейрут

Минаваме през историческите забележителности на град Бейрут (Площад на мъчениците, джамията Ал Амин, гръцката православна катедрала Св. Георги, Place de L'etoile, Римски бани, Нови пазари..)

Ще се насладим на панорамната гледка към брега на Бейрут (Pigeon Rock, Al Manara Corniche, Zaitunay Bay), където ще спрем за снимки.

Връщане в хотела в Бейрут. Свободно време. Нощувка.

Ден 03: 09 март, Събота: Сидон, Тир и Магдуш

7:30ч. Закуска в хотела.

8:30ч. Днес ще се отправим към  Южен Ливан.

Разходката ни в очарователния град Сидон или града, наричан в древността - “Кралицата на моретата”, където ще посетим морския замък, музея на сапуна, караваната Хан ел Франдж, двореца Дебане и много други.

След това се отправяме към Тир. Разположен на южния бряг на Ливан, на 83 км южно от Бейрут, античният град Тир е бил великият финикийски град, който царувал над моретата и основал проспериращи колонии като Кадис и Картаген. Твърди се, че Тир е бил домът на принцеса на име Европа. Зевс, владетелят на боговете, приел формата на бик, за да отвлече тирианската принцеса Европа на Крит. Там съпрузите имат трима сина – Минос, Радамантус и Сарпедон, които стават царе на Крит, а след смъртта си и съдии на подземния свят. На нейно име е кръстен континентът Европа.

Гръцкият историк Евсевий записва общоприетия мит, че божеството Мелкарт е построило града като услуга към русалката Тирос и го е кръстила на нея. Мелкарт – който е бил почитан като божествен покровител на Тир в продължение на хилядолетия – е бил наричан Мелкарт Херакъл на гръцки, но не трябва да се бърка с полубога Херакъл (Херкулес). Има обаче две други основни легенди за основаването:

Според първата в древността на брега на морето живеели двама братя – Усоос и Шаменрум, които се разделили след битка. Усоос взел ствол на дърво и пръв плава с него по морето. Той достига един остров и там основава две колони, едната на огъня, а другата на вятъра, като по този начин основа Тир, наречен Ушу в Египет и Месопотомия. Втората легенда обяснява защо Астарта като богиня на плодородието е била почитана и в Тир.

Първоначално островът не е бил прикрепен към морското дъно, а се е издигал и спускал заедно с вълните. Там се издигало маслиново дърво на богинята Ащарт, защитено от завеса от пламъци. Около дънера му била увита змия, а в нея кацнал орел. Било предсказано, че островът ще спре да плава, когато птицата бъде принесена в жертва на боговете. Бог Мелкарт научава хората как да строят лодки, след което отплава до острова. Орелът сам се предлага за жертва и така плаващият остров се прикрепя към морското дъно. Оттогава боговете никога не са спирали да живеят там...

Ще разгледаме двата археологически обекта на Тир и ще се запознаем с римската цивилизация.

14:30ч. Обяд в местен ресторант в Тир – морски дарове

Продължаваме към светилището на Дева Мария в живописното градче Maghdouche. Особено известен със своята библейска пещера на Света Мария, този спокоен град е дом на впечатляващи религиозни обекти, очарователни стари къщи, красиви древни алеи и много други. Според историците Мария, майката на Исус, е чакала сина си в пещерата, докато той е проповядвал в Сидон, тъй като местните еврейски традиции по онова време забраняват на жените да влизат в някои градове.

Връщане в хотела в Бейрут. Свободно време. Нощувка.

Ден 04: 10 март, Неделя: долината Кадиша, Бшари и Кедровата гора

7:30ч. Закуска в хотела.

8:30ч. Днес се отправяме на север от Бейрут, където Ливан ще ни очарова с естествената си красота.

Ще се потопим в уникалния  пейзаж на Свещената долина, долината Кадиша.

Продължаваме към Бшари, за да посетим музея на Gibran Khalil. Човек не може да разгледа произведенията на Халил Гибран, без да спомене Пророкът. Особено популярна през 60-те и 70-те години, популярността на книгата непрекъснато нараства от публикуването й през 1923 г.

Ще се разходим през величествените оригинални кедрови дървета в природния резерват Cedars of God.

14:00ч. Обяд в местен ресторант в Cedars – ливанска кухня

Посещение на манастира Свети Антоний Qozhaya. Посветен е на Свети Антоний Велики. Обикновено се нарича Qozhaya, по отношение на долината, в която се намира. Qozhaya се смята за един от най-старите манастири в долината на Кадиша. Основан е през последните векове на Римската империя в Римска Финикия.

Историците и учените предполагат, че този манастир е построен за първи път и е започнал да се обитава от отшелници в началото на четвърти век. Няколко пъти е ограбван, опожаряван и изравняван със земята, но все още има следи от седми век. Към него са прикрепени няколко скита  и в определен период (вероятно 12-ти век сл. н. е.) е бил седалище на маронитския патриарх.

През 1584 г. в този манастир е инсталирана първата нееврейска печатница в Близкия изток и третата като цяло. През 1610 г. пресата отпечатва двуезичен псалтир в малко фолио от 260 страници. Псалмите са подредени в две колони, отдясно е текстът на сирийски, а отляво на арабски, но написан със сирийски букви, който е известен като Гаршуни.

През 1708 г. е предадено на новосформирания Ливански маронитски орден. Все още принадлежи към този важен Орден. Qozhaya е бил на върха си през първата част на 19-ти век с повече от 300 монаси, принадлежащи към него.

С големите си имоти в долината, в Айн-Бакра и в Джедайде, Qozhaya е един от най-богатите манастири на ордена. Той допринася финансово за поддържането на по-малко щастливите манастири на Ордена.

Връщане в хотела в Бейрут. Свободно време. Нощувка.

Ден 05: 11 март, Понеелник: Баалбек, Анджар и винарна Шато Ксара

7:30ч. Закуска в хотела.

8:30ч. Днес ще се отправим към града на слънцето, Баалбек, известен още като Хелиополис. Основното строителство в Баалбек започва за първи път при финикийците и именно те  издигат огромен храм на финикийския бог на небето Ваал. Баал е един от най-важните богове във финикийския пантеон, което прави Баалбек популярно място за поклонения от целия регион. Баалбек се превръща в едно от най-прочутите светилища на древния свят, постепенно покрито с колосални конструкции, които са построени в продължение на повече от два века. Неговият монументален ансамбъл е едно от най-впечатляващите свидетелства за римската архитектура от императорския период. Днес Баалбек е признат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО и се смята за една от най-добрите археологически атракции, които можете да видите в Ливан.

Марк Твен в своите мемоари за пътешествия от 19-ти век казва, че „такова величие на дизайна и такова изящество на изпълнение, каквито човек вижда в храмовете на Баалбек, не са били равнявани или дори доближавани в нито едно произведение на човешки ръце, което е било построено в рамките на миналите двадесет века.”

Ще посетим  римските руини и храмове на Баалбек и камъка на бременната жена в Баалбек.

Отправяме се към град Анджар, който е основан от халиф Уалид I в началото на 8 век. Руините разкриват много правилно оформление, напомнящо за градовете-дворци от древни времена и са уникално свидетелство за градоустройството при Омаядите.

14:30ч. Обяд в местен ресторант в Zahle – ливанска кухня.

Продължаваме към винарна Шато Ксара за дегустация на вино. Château Ksara е основана през 1857 г. от йезуитски свещеници, които произвеждат първото сухо червено вино в страната.

Връщане в хотела в Бейрут. Свободно време. Нощувка.

 

Ден 06: 12 март, Вторник: пещерата Джейта Гротто, Хариса и Библос

8:00ч. Закуска в хотела.

9:00ч. Посещение на перлата на природата, пещерата Джейта. Пещерата е открита през 1836 г. от американски мисионер, който, навлизайки на около 50 м в пещерата, стрелял от пистолета си и открил пещера от голямо значение. Jeita Grotto е едно невероятно  дело на майката природа.

Ще се возим на влак, за да стигнем до горната пещера и да открием сталагмитите и сталактитите на пещерата .

Ще плаваме с лодка в подземното езеро в долната пещера.

Продължаваме към Хариса, за да посетим светилището на нашата Дама от Ливан, Дева Мария.

Статуята на Дева Мария от Ливан е изработена във Франция, 13-тонна статуя на Дева Мария, изработена от бронз и боядисана в бяло. Издигнат е през 1907 г. на върха на хълм, на 650 метра над морското равнище, в село Хариса, на 20 км северно от Бейрут в чест на Дева Мария от Ливан. Земята е дарена от Юсеф Хазен. Състои се от седем секции, които бяха сглобени върху каменната основа, която имаше долен периметър от 64 м, горен периметър от 12 м и с обща височина от 20 м. Височината на статуята е 8,50 м, а диаметърът й е 5,50 м. Статуята и светилището са тържествено открити през 1908 г. и се превръщат в основна дестинация за поклонение.

Ще се насладим на невероятната гледка към залива Jounieh, докато се изкачваме към статуята с кабинков лифт.

13:00ч. Обяд в местен ресторант в Джуния – морски дарове

Продължаваме към финикийския град Библос. Защо Библос е известен?

Библос - Център за световно наследство на ЮНЕСКО

Библос е свидетелство за история на непрекъснато строителство от първото селище от общност от рибари, датиращо отпреди 8000 години, през първите градски сгради, монументалните храмове от бронзовата епоха, до персийските укрепления, римския път, византийските църкви, цитаделата на кръстоносния поход…

Ще разгледаме археологическия обект, ще се разходим по старите пазари на града, за да стигнем до древното пристанище и се насладим на гледката към залеза на пристанището.

Връщане в хотела в Бейрут. Свободно време. Нощувка.

Ден 07: 13 март, Сряда: Бейрут - София

Освобождаваме хотела в 01:00ч. Трансфер до летището за обратен полет до София в 04:05ч. Кацаме в София в 09:35ч.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА

 • Двупосочен самолетен билет, директен полет София-Бейрут-София;
 • 1 брой ръчен багаж и 1 брой чекиран багаж до 23 кг.;
 • Двупосочни летищни трансфери;
 • 5 нощувки със закуски в хотела по избор в Бейрът + 1 ранно настаняване на 08.03.2024;
 • Целодневна екскурзия до Сидон, Тир и Магдуш;
 • Целодневна екскурзия до Баалбек, Анджар и винарна Шато Ксара;
 • Целодневна екскурзия до Джейта Грото, Хариса и Библос;
 • Целодневна екскурзия до Долина Кадиша, Бшари и кедровите градини;
 • Целодневна екскурзия до Бейрут, Бейтедин и Дейр ел Камар;
 • 5 обяда в местни ресторанти по време на екскурзиите;
 • Транспорт с модерен автобус с климатик (32 места);
 • Професионален екскурзовод на английски език;
 • Всички входни такси и местни данъци;
 • Медицинска застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" за 10 000 Е;
 • Придружител от Фор а Холидей.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА

 • Вечери и напитки;
 • Повишение на летищни, транспортни такси и обменен курс /обявява се 20 дни преди отпътуване/;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - може да се сключи до 7 дни след авансовото плащане;
 • Бакшиши за екскурзовод и шофьор - 35 USD, плащат се на място
 • Лични разходи и други, неупоменати в офертата.

УСЛОВИЯ

УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИИ:

 • Депозит в размер на 850 лв. платен до 48 часа след резервиране;
 • Доплащане 35 дни преди тръгване;
 • Издаване на документи за пътуване 7 дни преди полета.

УСЛОВИЯ ЗА АНУЛАЦИИ:

 • До 24 часа след резервация без такса за анулация;
 • До 35 дни преди тръгване 60 лв такса анулация;
 • До 20 дни преди тръгване 30% от стойността, като такса анулация;
 • Под 20 дни 100% като такса анулация.

ВАЖНО:

 • Минимален брой туристи: 16 човека;
 • Срок за уведомяване при несъбран минимум - 10 дни;
 • Българските граждани е необходимо да притежават валиден задграничен паспорт, с валидност минимум 6 месеца след датата на прибиране в България. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Ливан (не се изискват ваксинационни сертификати и тестове).
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата и полетното разписания.
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" - "Фор а Холидей" предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя, както и оставащи брой дни до периода на отпътуването. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е около 5.0 % върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети Директива (ЕС) 2015/2302

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025