9024

Приказният свят на Кападокия

Приказният свят на Кападокия

Името на местността идва от персийски и се превежда – земя на красивите коне. Кападокия има уникално историческо и културно наследство. Там се намират приказните "комини“ – формирали се преди 13 милиона години впечатляващи природни скални образувания.

Областта е с богато историческо минало. Изследователи са открили голям брой „кападокийски плочки“ - глинени плочки, изписани с клиновидно писмо, които разказват за разнообразни мероприятия като сватби, търговски спорове и много други. Всички народи, докоснали се до тази пленителна земя, са оставили своите следи от своето присъствие.

Приказният свят на Кападокия

Кападокия е местност, която предлага възможности за туризъм и отдих. Великолепно издигащите балони с горещ въздух са една от атракциите, които мястото предлага. Можете съвсем спокойно да се насладите на прекрасната гледка от високо. Смята се, че местността разполага с над 1000 параклиси и църкви, изградени в скалните образувания. Много от тях са украсени със старателно изрисувани фрески.

Приказният свят на Кападокия

Друга атракция са подземните градове, които задължително трябва да бъдат посетени с професионален водач, тъй като няма табели в тях и изгубването е напълно вероятно. Огромната задача тези църкви и подземни градове да бъдат поддържани, продължава непрекъснато дори при положение, че те се посещават от хиляди туристи годишно. Деринкую е най-старият подземен град от тях на Мидийската империя. Смята се, че датира от 800 г. пр. н. е. В този град са открити конюшни, хранилища, стаи и подземни коридори.

Приказният свят на Кападокия

Интересно място за посещение е и откритият музей Гьореме. Уникално място в Кападокия, където на сравнително малка площ ще видите много скални църкви и произведения на изкуството.

Приказният свят на Кападокия

Ще останете впечатлени и от меката на керамиката, а именно китното крайречно градче Аванос, където местни майстори грънчари имат свои магазинчета и работилници. Тук може да получите урок по грънчарство или да си накупите сувенири.

Приказният свят на Кападокия

Не пропускайте да разгледате и долината Ъхлара, която е дълбок около 100 м каньон, образуван от реката преди хиляди години. Разходката започва от селото Ъхлара по склона надолу. Това е едно от местата, което си заслужава да се види, ще се насладите на прекрасната природа – красиви отвесни скали и растителност.

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025