9018

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Българското село носи в себе си традиции от векове. Носталгията по отминалите времена на детството е само едно от чувствата, които ще ви завладеят при посещението на тези китни места, далеч от забързаното ежедневие на града. Автентичен бит, богата култура, традиционна кухня и усещане за истинско спокойствие са сред нещата, които ще ви оставят без дъх.

Предлагаме да се потопите в следващите редове, които според нас, разкриват десет от най-интересните български селца.

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Село Лещен

Разположено в Родопите на 200 км от София, това село е запазило в себе си поминъка на минали векове. Запазени са старинните къщички. Архитектурата на къщите е автентична, а уличките калдъръмени. На времето това село е било общински център с развита търговска база.

Най-известна постройка в днешно време е прочутата къща на Флинстоун, построена през 2005 изцяло от глина. Заради интересния облик на селото, тук са снимани много музикални клипове, а също и филми.

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Село Жеравна

Това село е разположено в Югоизточна България до град Котел. За селото са характерни богата горска растителност, дивечово разнообразие и автентична архитектура. Красноречиви са теориите за произхода на името на селото. Някои смятат, че идва от птицата жерав. Други, че идва от думи със старославянски корен – „жерка“, „жерна“, „жерков“, които значат воденица.

Селото е с богат бит и култура. Тук са се развили много занаяти, а търговията и животновъдството са един от основните поминъци. Някога на това място е имало древно тракийско селище, наречено Потук. А през 17 век селото е било на важния път към Търновград.

Интересни и красиви са къщичките в селото. Стаите им са с резбовани тавани, изящни апликации по вратите, интересни орнаменти по прозорците, а подовете са застлани с прословутите котленски килими. В днешно време тук може да посетите старото училище, което е превърнато в галерия. Ще видите красиво изваяни чешми, пъстри дюкяни и старинни ханове.

В Жеравна се провежда международният Фестивал на Фолклорната носия, основан през 2008г. по идея на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на национален фолклорен ансамбъл „Българе“. В чест на Васил Левски в селото всяка година се провежда и съборът „Войводска среща“. Селото предлага идеални възможности за туризъм и почивка.

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Село Златосел

Селцето се намира близо до град Пловдив, край язовир Дондуково, в южните склонове на Средна и Сърнена Гора. На 4км от селото се намира и вилна зона „Дондуково“, носеща името на язовира. За района е характерно отглеждането на рози. През летния сезон може да се насладите на риболов или на прекрасна почивка край язовира. В местността „Градището“, още наричана от местните „Царева къща“, могат да се видят останки от римска ловна вила.

През 2015г. тук е открит и най-големият долмен – тракийска гробница, принадлежала на царска фамилия или на местен аристократичен род. Селото предлага страхотни възможности за отдих.

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Село Арбанаси

Това живописно село се намира в община Велико Търново. То също има богата история. За него се упоменава още през 1538г. във фермана на Сюлейман Великолепни, който подарява земите на сегашното село на везира Рюстем Паша, зет на султана. В продължение на няколко века Арбанаси е крепост на гръкоманщината.

Днес, Арбанаси е архитектурно-музеен резерват и е сред стоте национални исторически обекта. В селото има доста архитектурни и исторически забележителности, от които са манастирът „Св. Николай Чудотворец“, църквата „Рождество христово“, музеят Констанцалиевата къща, църквата „ Св. Архангел Михаил и Гавраил“, Девическият манастир, в който се намира иконата Плачещата Богородица и много други.

В Арбанаси може да отседнете в къщи за гости, вили или хижи, обзаведени във възрожденски стил. Ресторантите и гостилниците предлагат традиционна българска кухня и разнообразни специалитети от региона.

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Село Мадара

Селцето е разположено в подножието на археологическия резерват Мадара, близо до град Шумен. Мадара има своя антична история. В началото на 30-те години на 20 век, тук са открити две надгробни тракийски могили. Находките разкриват, че са на голямо тракийско поселение след 4 в. пр. Хр.

По времето на цар Иван Шишман тук е имало крепост наречена Мадара, откъдето идва и името на селото. Но тя е завладяна от турците през 1388 г. Културни забележителности, които може да разгледате тук, са Мадарският Конник и археологическият резерват Мадара.

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Село Аспарухово

Разположено в северните склонове на Стара Планина и на брега на река Луда Камчия, за това село се споменава още през 1277г. от византийския летописец Мануил Фил, което е било известно като крепост Овчага.

Селото се слави със своя възрожденски бит и красива природа. Това е едно от селата в България, където успешно процъфтява селският туризъм. Може да се насладите на риболов или разходка с джет по язовир Цонево, да разгледате природни феномени като „Чудните скали“ или просто да се насладите на приятна почивка в някоя от вилите или къщите за гости, с които разполага районът. На 9 км от селото е разположен екопарк Водениците, което е чудесно място за разходка през деня.

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Село Крушуна

Селото се намира в област Ловеч и има само 436 жители. Това е район с древна история. Смята се, че някъде около селото се намира и гробът на Иван Асен II. Легендата разказва, че край селото броят души на монаси.

В днешно време селото е посещавано заради прочутите Крушунски водопади, които са толкова живописни, че спират дъха на всеки, който ги посещава за първи път. В района се намират едни от най-дългите пещери – Урушката Маара, Бонинската Пещера и други. Освен живописната си природа, селото също разполага и с минерален басейн.

Къщите за гости в селото предлагат всички удобства за приятен престой и отдих. Те имат старинно излъчване и интересна архитектура. До селото се намира първата фабрика за катерачни стени на компанията Уолтопия.

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Село Белчин

Сгушено в долината на река Плакария, между Рила и Верила, Витоша и Стара Планина. За селото са характерни красива природа, наличие на минерална вода с лечебни свойства, мек климат. Ще имате възможност да разгледате храма „Св. Петка“, който е обявен за паметник на културата от първа категория. На хълма „Св. Спас“ има останки от укрепено селище и е раннохристиянски културен център от 4-6 век.

През 2008г. в селото е построен паметник в чест на загиналите белчани в Балканската и Втората световна войни. Основна атракция за селото е културно-историческия комплекс Цари Мали Град - късноантична римска крепост и укрепено селище.

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Село Боженци

Ето и още едно от стотиците красиви български села, разположено в района на град Трявна. Сгушено в полите на Стара Планина, то е архитектурно исторически резерват с богата история. Запазило е своите възрожденска архитектура, богато минало и български традиции. Легендите разказват, че селото е основано от девойка на име Божана през 1393г., когато Търново е окупирано от турците, Божана намира убежище именно в полите на Балкана. Занаятчийството е силно разпространено в селото – абаджийство, кожарство, ковачество. През 1835г. в селото е построена църквата „Пророк Илия“. А през 1964г. селото е обявено за резерват. Тук още може да видите къщата-музей „Баба Райна“ и къщата-музей „Дончо Попа, както и килийното училище и работилницата за пречистване на восък.

Спокойствие, тишина, калдъръмени улички и красиви възрожденски къщи удивяват посетителите на селото. Ще може да разгледате множеството дюкянчета, от които да си закупите домашни сладка, габровски шоколад – пестил, сувенири, тъкани и други. Механите и гостилниците, пък, предлагат вкуснотийки от традиционната българска кухня.

10 интересни български села, които си заслужава да бъдат посетени

Село Сребърна

Разположено на 15 км от град Силистра, това село е в непосредствена близост до биосферния резерват Сребърна. Предполага се, че района около езерото е заселен през 586г. – 590г. пр. н.е. Жителите на селото са потомци на т.нар. „гребенци“ – будни хора със свободолюбив дух.

През 1942 г. езерото е обявено за развъдник на водоплаващи птици, а през 1948 г. е получило статут на птичи резерват. Едни от най-интересните видове, които обитават езерото, са къдроглавият пеликан, малка белочела гъска, патици, мустакат синигер, голяма бяла чапла, ням лебед, малък корморан и други.

Около резервата е направена и екопътека, където посетителите могат да се насладят на приятната гледка от специално построените наблюдателни площадки или да си починат в беседките за отдих. Езерото Сребърна наистина е впечатляващ природен обект. Не случайно е включено в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025