9013

Големият бариерен риф

Големият бариерен риф

Приказни плажове, екзотични острови, уникална флора и фауна, абсолютно спокойствие… Удивително чудо на природата, което си заслужава да се види.

Големият бариерен риф

Целогодишно това място е посещавано от множество туристи. Ако не сте решили кога да пътувате, най-доброто време е през октомври - ноември, когато коралите цъфтят. Но за гмуркане най-добрият период е от юни до ноември, когато е най-сухо, приятно топло и ясно. Срещите с китове-джуджета са най-вероятни от юни до август, а гърбати китове могат да се видят от август до октомври. Голяма част от рифа е защитена от Морския парк на Големия бариерен риф, който ограничава въздействието на човешките дейности, като риболов и туризъм.

Площта му е приблизително около 348 000 кв. км. А дължината му е колкото цялото тихоокеанско крайбрежие на Щатите – 2300 км. Разнообразието от животински и растителни видове е огромно, като има 10 000 вида водни гъби, 2000 вида риби, 350 вида корали, 4000 вида мекотели и 350 вида иглокожи. 30 вида китове, делфини и морски свине обитават Големия бариерен риф, включително южният малък ивичест кит, китайският бял делфин и гърбатият кит. Там живеят и големи популации от дюгони. Рифът е обитаван от над 1500 вида риби. В топлите води с дълбочина до 50 метра се срещат 17 вида морски змии, по-често в южните части.

Големият бариерен риф

Най-добрите места за гмуркане и шнорхелинг се намират на външния риф, т.е. не откъм сушата, а откъм Коралово море. Над рифовете плават голям брой кораби за развлечение със специални наблюдателни прозорци. Големият бариерен риф е обявен за морски парк, а през 1981 г. е включен в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.

Големият бариерен риф

В наши дни кораловите рифове страдат предимно от дейността на човека, включително и от масовия туризъм. С развитието на туристическата инфраструктура неизбежно се замърсяват прибрежните морски води. В тази връзка акваторията на Големия бариерен риф е разделена на шест зони на достъп. Най-строго охраняваната зона е предназначена за научни изследвания. Но има и други зони, в които се упражнява туризъм.

Големият бариерен риф

Желаещите по-продължително преживяване могат да прекарат четири дни на борда на луксозните миникруизни кораби „Коръл Принсес“ и „Коръл Принсес 2“. 35-метровите кораби предлагат гмуркане с шнорхел, екскурзии с водач за разглеждане на коралите, риболов в рифа и вечерни презентации от опитни морски биолози. Също така „Куиксилвър“. Това е последна дума на техниката, порещ вълните с турбодвигател катамаран, който извършва 90-минутни пътувания до една закотвена стъклена платформа, където може да плувате, да се потапяте с шнорхел или с акваланг.

Големият бариерен риф Това несъмнено е мястото на най-голямата концентрация и разнообразие на морски живот на планената - възхитително подводно преживяване. Големият бариерен риф

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025