9012

Барселона - Перлата на Испания

Основан е през I век пр. Хр. от римляните като колония, оградена със защитна стена. В днешно време останките от защитната стена могат да се видят в старата част на града.

Има множество теории за възникването на името му. Една от легендите гласи, че когато Херкулес и аргонавтите се отправили в търсене на златното руно, ги връхлетяла буря и разпръснала корабите им. Когато утихнала, разбрали че един от корабите на име Барка Нона липсва. Бил намерен в областта на хълма Монтжуик, след което екипажът решил да основе град с името Барка Нона.

През средновековието градът разцъфтява и се утвърдява като политически и икономически център на западното Средиземноморие. Следват няколко века на упадък, но след XVIII век Барселона успява да развие текстилната си индустрия и се връща обратно на световната сцена като икономическа сила.

Най -старите райони на града са разположени близо до брега или до центъра на града. Един от най-прочутите квартали - това е Бари Готик, чиито сгради датират от Средновековието. Работата на видния архитект Антони Гауди се вижда навсякъде в Барселона.

Градът се слави не само със забележителна архитектура, но и с мащабни паркове и градини. Най-известен парк е Гюел в квартал Гарсия. Останете с нас и се запознайте с някои от най-интересните забележителности в Барселона.

Барселона - Перлата на Испания

Саграда Фамилия

Това е най-известната базилика на Испания. Тя изобразява раждането, живота и смъртта на Исус Христос. Започната е от Гауди, но през 1926 г. той умира и строежът е продължен от други видни архитекти, но така и не е завършен. През 2010 г. папа Бенедикт XVI провъзгласява храма за базилика.

Най-високата кула на базиликата се извисява цели 170 м, но дори и на тази височина детайлите в скулптурите са изящни. Трите фасади на сграда не са по-малко впечатляващи. Навсякъде има скрити религиозни знаци. Безспорно Саграда Фамилия е не само религиозен храм, но и символ на Испания.

Барселона - Перлата на Испания

Площад Каталуния

Намира се в центъра на Барселона и е един от най-големите площади на Испания. Събира девет улици, а под земята му се пресичат линиите на метрото. Съчетава в себе си съвременна и старинна атмосфера. Изграждането на съвременния му вид започва в началото на ХХ век. По-късно видът му е преустроен и са поставени изящните фонтани.

В днешно време ще видите множество гълъби, които са сякаш част от интериора. Около площада има безброй ресторанти, кафенета, търговски центрове и магазини.

Барселона - Перлата на Испания

Местността „Монтжуик“

Името буквално се превежда „Хълм на евреите“. На хълма има останки от еврейско гробище, възникнало още през 1091 г., а на самият връх – стара военна крепост, служила за затвор в миналото. Днес тя е място, от което се разкрива панорамна гледка към Барселона.

На хълма през 1992 г. е построен Олимпийският стадион и комплексът Палау Сант Жорди. Заедно с плувния комплекс Bernat Picornell, Кулата за телекомуникации и стадиона Lluis Companys, те образуват прочутия олимпийски пръстен на града.

На хълма ще се полюбувате и на красиви фонтани, които са един изящен спектакъл на вода и светлина, смайвайки десетки посетители ежедневно. До хълма може да се изкачите на лифт, който свързва града с планината. Ще имате възможност да видите цялата долина, в която е разположена Барселона от планината Кайсерола до морето.

Барселона - Перлата на Испания

Готическият квартал – Бари Готик

Един от най-известните квартали в Барселона, разположен близо до площад Каталуния, в центъра на града. За квартала са характерни високи сгради, украсени с барелефи и тесни калдъръмени улички. Кварталът има няколко площада: Santa Jaume, където е разположено седалището на правителството на Каталуния и Placa Reial площадът на краля, на който вечер цари нощен живот, поради многото клубове, кафенета, ресторанти и пр.

В центъра на квартала се извисява католическата катедрала на града – La Seu. Сградата е величествена и за построяването и са били нужни почти 7 века. В двора на храма има красива растителност, интересни фонтани и …13 гъски. Да, гъски! Но те не са случайно там. Имат особено значение и всяка символизира година от живота на мъченицата Санта Еупалия, която е била измъчвана заради религията си и е била убита едва на 13 годишна възраст.

Барселона - Перлата на Испания

Монсерат – Духовното място на Каталуния

Наричан още „Вълшебната планина“, това е едно от свещените места в Испания и се намира на около час път от Барселона . Отдалече наподобява назъбено острие на трион. Тук е разположен старинен бенедиктски манастир, наречен Монестир де Монсерат, който бива посещаван от хиляди туристи годишно.

Има следи от човешка дейност от преди 4000 години пр. Хр. Според легендите, истинската история на това място започва през 880 г. след Хр. с появяването на Богородица в една от пещерите на име Санта Кова. Манастирът се издига нависоко в планината и е основан през 1025 г. от Олиба, епископ на Вик и игумен на манастир край Рипол. За съжаление през 1811 – 1812 г. комплексът значително пострадва при нашествието на Наполеон и част от него е разрушена. След 1945 г., обаче, започва проект по възстановяването на манастира. Днес тук живеят около 70 монаси.

Освен манастира, Монсерат крие и други атракции като например Пласа де Санта Мария, на който е разположена базиликата, а до нея е и Музеу де Мосерат. Този музей съдържа интересна колекция от произведения на изкуството, част от които са картини от 13 – 18 век, дело на художници като Ел Греко, Лука, Караваджо, Джордано и други. Друга част от картините са на Пикасо и Дали.

Базиликата също има интересна архитектура, има осмоъгълна кула с плосък покрив от 14 век, които са най-старите части. Възстановена е през 90-те години. Атракция на базиликата е бюстът на Мургавата Богородица.

Барселона - Перлата на Испания

Тоса де Мар

Остри скали, борови гори, кристално чисти води, плажове и останки от крепост, това не просто е дестинация за плаж, а артистичен и културен център разположен в Коста Брава.

Датира от 12 – 14 век и е било древно селище, останки от което може да се видят и до ден днешен. Китните му павирани улички и панорамна гледка към залива очароват десетки хора всеки ден. Тоса де Мар е интересно място, на което има множество ресторанти, кафенета и прекрасни плажове.

Барселона - Перлата на Испания

Фигерес

Фигерес е градът на великия художник Салвадор Дали. Намира се на 128 км от Барселона и е малко градче, което впечатлява с театърът-музей на Дали – Театре-Музеу Дали. Фигерес някога е играл важна роля в испанската история - в църквата "Сан Педро" през 1701 г. крал Филип V се жени за Мария Луиза Савойска. През 1974 г. сградата е преобразувана именно от художника. Днес в нея са разположени неговите творби.

В двора на сградата има и кадилак, който се смятал за притежание на Ал Капоне, но няма доказателства за това. Когато пуснете монета в процеп близо до входната врата, в колата започва да вали дъжд. В музея има и Зала на рибарските магазини, в която са разположени картини, зад вътрешния двор пък има някогашна сцена. В края на обиколката на тази забележителна сграда, ще стигнете до Торе Галатея, носеща името на обожаваната от Дали Гала.

Впечатляващ Стар град и запазена каталунска култура ви очакват в родното градче на Дали.

ПОЧИВКА В БАРСЕЛОНА

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025