9009

Приказните Балкански градове

"Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник" Джордж Бърнард Шоу

Приказните Балкански градове

Малко места по света могат да овладеят смесицата на младост и съвремие със средновековие и барок по-добре от Дубровник. Селището е естествено разположено около Стария град - от вътрешната страна на градските стени. Дубровник е изпълнен с живот през цялата година. Из площадите и малките алеи, в кафетата и баровете винаги е пълно с хора. Чистите плажове и кристалната вода, заобикалящи града, грабват посетителите с чара си.

А това, което непременно трябва да видите в Дубровник e:

Приказните Балкански градове

Градските стени

Целият град, включително и пристанището, е заобиколен от стени, които са служели за защита от нападение по море. Те се простират в продължение на 2 км и на места достигат до 25 м ширина. Разходка по стените ви дава идеална възможност да видите средновековните и бароковите богатства на Стария град, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Приказните Балкански градове

Страдун

Страдун е централната улица в Дубровник. Тя е дълга 300 метра и е павирана с интересни лъскави камъни, сякаш са лакирани.

Приказните Балкански градове

Крепостта Минчета

От векове кулата на крепостта Минчета се извисява над града и днес се е превърнала в един от символите на Дубровник. Първоначално е била по-малка и квадратна, построена през 1319 г., но през 1464 г. е променена и придобива сегашната си кръгла форма благодарение на прочутия флорентински архитект Мичелоцо Мичелоци.

Приказните Балкански градове

Дворецът Спонза

Дворецът Спонза е комбинация от готически и ренесансов стил. В началото е замислен като сграда на митницата, в която да бъдат облагани с мито стоките, пристигащи от всички краища на света. В едно от крилата са се секли монетите на Дубровнишката република. По-късно се превръща в културен център и място за срещи на асоциацията "Академия на образованите", където се обсъждат всички артистични, културни и научни постижения за времето си. В двореца Спонза се е помещавало и първото училище в Дубровник.

Приказните Балкански градове

Кабинковият лифт от планината Сръд

Най-добрият начин да се насладите на панорамна гледка към древния град на Дубровник е да се спуснете от върха на планината Сръд с ултрамодерния кабинков лифт. Намираща се на границата на градските стени, станцията на кабинковия лифт предлага на посетителите бърз, лесен и живописен транспорт до планината. В допълнение, на върха има ресторант, снек бар и магазин за сувенири, както и малък музей и мемориал в памет на Отечествената война от 1990-те години.

Приказните Балкански градове

Благодарениe на разположението си в най-южния фиорд в Европа - Которския залив, Котор не би могъл да се радва на по-контрастни пейзажи. Укрепеният стар град се е сгушил в подножието на хълма Свети Иван и планинския масив Ловчен, а улиците като лабиринт ви изненадват с кафенета, църкви и ресторанти на скритите площади. Надвисналите сякаш планини осигуряват защита на целия залив, а морето е мастилено синьо.

Котор е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради важната си роля в изкуството и културата в миналото и естественото си пристанище. В града ще усетите влиянието на Древна Гърция и Древен Рим, Балканите, средиземноморската култура и венецианската архитектура.

Приказните Балкански градове

Старият град

Крепостните стени, които обграждат Стария град на Котор, са широки до 15 м и високи до 20 м. Те са умело допълнение на естествената защита, която предоставят стръмните скали на хълма Свети Иван. Тъй като е умишлено планиран като лабиринт с отбранителни цели, много лесно е да се загубите из уличките на Стария град - един грешен завой и вече се отдалечавате от целта си. Най-лесният начин да не се загубите, е да започнете от Морската порта и да се движите по часовниковата стрелка. Не пропускайте катедралата "Свети Трифон", романските църкви "Свети Лука", "Света Ана", "Света Мария", готическата църква "Свети Михайло", както и църквите "Свети Никола" и "Света Клара".

Приказните Балкански градове

Разположен на адриатическото крайбрежие и един от най-посещаваните курорти на Черна гора, Будва привлича с плажовете, нощния живот и средиземноморската си архитектура. Районът около Будва е бил населен още от дълбока древност. Според местна легенда градът е основан от Кадмус, финикиец, който е бил заточен в Тива и след напускането й той и жена му Хармония намират подслон тук.

Приказните Балкански градове

Старият град

Старият град се намира върху вдадения в Адриатическо море полуостров в центъра на Будва. В миналото Старият град е бил на малък остров, който впоследствие се е свързал със сушата с пясъчен провлак и се е превърнал в полуостров. Заобиколен е от укрепления от XV в. с порти, кули и крепостни стени. Има пет входа към Стария град, където можете да се насладите на тесните улички и паметниците на средновековната култура.

Приказните Балкански градове

Наричан “Портата между Изтока и Запада”, Ниш е един от най-старите градове на Балканите. От древни времена градът е бил пресечна точка на големите търговски пътища. Градът е основан от Келтите през трети век преди христа. Праисторическите жители са наричали града Нависос - градът на Феите. Интересни забележителности: площада на Освобождението; паметникът на освободителите; сградата на кметството, построена за седалище на Народната банка; Националния театър; Турската крепост от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско селище под името Найсус; дворецът "Бановина", построен през 1886 г., седалище на Нишкия университет.

Приказните Балкански градове

Медиана

Това е най-известното предградие в Ниш. Намира се в източната част на града, в близост до термални извори. Медиана е построена през 4 век от Константин Велики като лятна резиденция, в която отсядали римските императори при посещение на града. Имението е построено от здрав материал и е декорирано с мозайка и стенописи. Също така разполага с водоснабдителна система с водопровод и водна кула. Можете да се докоснете до парченце от историята и да видите как са живели римляните като посетите и музея на Медиана.

Приказните Балкански градове

Нишката крепост

Нишката крепост се намира в центъра на града, на брега на река Нишава. Тя е една от най-добре запазените и най-красивите средновековни крепости на централните Балкани. Тя е събаряна и възстановявана няколко пъти, от римляни, византийци, славяни, българи и сърби. Приела е окончателната си форма през 1723 г., когато турците са я построили, изправени пред края на царуването си в тази област.

Ако искате да усетите обаянието на тези градове, балканския дух и ритъм, потопете се с нас в една незабравима екскурзия до приказните Балкански градове!НАТИСНЕТЕ ТУК за повече информация!

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025