9005

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Легендите разказват, че Венеция е възникнала от морската пяна през 421 г..По - вероятната версия обаче е, че първите постройки са възникнали в лагуната през 568 г., по време на нашествието на Лангобардите, именно тази дата се споменава в историческите справочници.

Градът е разположен върху 118 острова, свързани с канали, над които са построени над 400 малки и големи мостчета. Венеция е разделена на две части от така наречения Голям канал или Каналацо. Той е с дължина около 3800 метра и ширина от 28 до 73 метра. Основно транспортно средство във Венеция е гондолата – тясна, но доста издължена лодка, приспособена за предвижване по каналите.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

КАРНАВАЛЪТ

По една много стара традиция, две седмици преди началото на Великия пост започва Карнавалът във Венеция. Той е съпроводен от пищни костюми, красиви маски и странни перуки.

Първото споменаване на карнавалните празненства е от 1094 година в един документ, в който се говори за обществените забавления преди великденските пости. Официалният документ, с който карнавала се узаконява е от 1296 година когато Сенатът на Венецианската република обявява за официален празник последния ден преди постите.

Цветистият парад на преоблечените жители на шестте района на града, под предводителството на дожа и епископа на Венеция, и в обкръжението на дворяните, създава усещането, че Венеция извършва пътешествие в своето минало. Огромни множества всяка година изпълват площада Сан Марко и близките улици.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Маската не само забавлявала останалите, но гарантирала анонимност и безнаказаност на човека, който я носи, а карнавалната свобода позволявала на хората да лудуват на воля, по начин, който не би подобавал на положението им в другите дни от годината.

Някога карнавалът бил много по - дълъг, започвал от първата неделя на октомври, ставал по-интензивен след Богоявление и кулминирал в дните преди великопостната сряда. Сега карнавалът във Венеция продължава десетина дена.

Маските са символ на венецианския карнавал и са тясно свързани с историята на Венеция. Много от тях съдържат традиционни елементи.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Dottore Peste (Доктор Чума)

Една от най - известните маски е Dottore Peste - представлява голям остър нос и е отворена при очите с маска за прикриване на белези през едното око. Създаването на тази маска е вдъхновено от лекарите, които посещавали болни от чума. Шапката към маската е докторска, а големият нос държи подправки и билки, за да позволи на лекаря на диша. Върху дрехите си лекарят носел тъмна дълга пелерина, поради което много приличал на зловеща птица, а в ръката си държал специална пръчка, за да не се докосва с ръце до болните от чума. Макар този печален образ на безизходицата никак да не се вързвал с карнавалното веселие, времето го превърнало в пълната му противоположност. Добрият „Доктор-чума” поради своята изразителност станала една от най-забавните и любими карнавални маски.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Bauta

Баута се е превърнала в главната и най-любима маска, станала символ на Венеция. Представлява бяла маска, която деформира гласа и се носи с триъгълна шапка и черна пелерина, която тръгва от маската. Тази маска позволява изцяло да бъдат скрити ценни бижута, в период, в който те са били забранявани, както и да бъде скрита самоличността на някои по - известни хора.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Moretta

Първоначално маските Moretta са се носели само от жени. Те са с овална форма и са изработени от кадифе. Маската достига до външния овал на лицето и до устните като често се придържа с парче между зъбите. Тази маска се съчетава с воал. През 18 век и мъже и жени започнали да носят маски Moretta, за да скрият лицата си, когато посещават хазартни домове.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Котаракът

Котаракът – Тези маски са много популярни, тъй като още през Средновековието в процъфтяващия град - държава имало много зърно, много вода и… много мишки. Затова е разбираемо защо за добър котарак мишелов давали толкова злато, колкото било теглото му.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Volto

Volto или още наричани Larva са също от популярните маски на карнавала. Volto е бяла маска, която придава загадъчен, потаен и призрачен вид. Тя е с овална форма и покрива цялото лице, има отвори за очите, но не и за устата. Тази маска е носена предимно от слуги в миналото и поради това се нарича още “градска”

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Венецианска дама

Венецианска дама е най - изисканата и елегантна маска , олицетворяваща венецианската красавица от висшето общество от епохата на Тициан. С изключително красива прическа на огнено рижавите коси, ярки пера, богато украсена, и досега е любима маска на изсканите дами и младите красавици.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Една част от маските, които изпълват площада Сан Марко по време на карнавала, са маски от италианската комедия дел Арте – уличен театрален жанр, в който актъорите не следват определен сценарий, а импровизират в играта с публиката. Всеки от героите на този театър се отличава с определен характер, стил на поведение, маниер на обличане и естествено със своята маска. Ето и едни от най-популярните образи с най-характерни костюми.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Арлекин е слуга, който обича да похапва и често се влюбва. Костюмът му е на ромбове. Маската на Арлекино има малки цепки за очите и е изработена от черна кожа. Дрехата му е от дрипи, съшит от много кръпки в ромбовидна форма от много цветове, предимно синьо, червено, зелено и жълто. Арлекин носи мека шапка, на върха на която има животинска опашка или перо. На сцената излиза с шутовска пръчка. Обут е в леки и удобни обувки, които му позволяват да прави акробатични номера.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Пиеро - също като Арлекин е слуга, но Пиеро се отличава със своя скромност, стеснителност и срамежливост. Той е с детска фигура и носи широка бяла одежда. Пиеро е тъжен клоун, който мечтае за любовта на Коломбина, която многократно го изоставя заради Арлекин. Облечен е изцяло в бяло, с голяма широка блуза, големи черни копчета и широк бял панталон. Пиеро не носи маска, но лицето му е боядисано в бяло.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Полета на ангела

В грандиозната програма на откриването, освен пищното шествие с маски и костюми, се включва и "Полетът на Ангела" - стара традиция от средните векове. От върха на камбанарията на площада "Сан Марко" се опъва двойно въже и по него се издига и спуска фееричната фигура на Ангела. Традицията повелява най - красивата девойка да влиза в ролята на ангела. Тя се избира с предварителен конкурс за красота. За първи път ритуалът е бил извършен от турчин, който обещал на тогавашния дож, че ще скочи от високата кула.

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

КАРНАВАЛ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ - ПОЛЕТА НА АНГЕЛА

Ако сте решили да посетите този уникален град, построен върху стотина мини - островчета свързани помежду си с поне толкова мостчета, и искате да се потопите в странната романтика, лъхаща от старинните сгради, то определено го направете по време на Венецианския карнавал.

Такава е Венеция през февруари - шарена и весела, мълчалива и загадъчна, винаги очарователна.

Нека заедно да изживеем това изключително приключение: КАРНАВАЛЪТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025