9003

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Истанбул

Истанбул, разположен от двете страни на Босфора, обсипан с куполи и минарета, е един от истински романтичните градове. Историята му започва от Византия и водещото му място в Османската империя до днес, когато е най-големият град в Турция и нейно културно средище.

С територия от 1529 кв. км. Истанбул е разделен на 25 административни единици. През 2010 г. градът е избран за Европейска столица на културата. Културно - историческото наследство на Истанбул присъства в списъка на Световното Наследство на ЮНЕСКО.

През вековете градът се е сдобил с репутация на място, където по удивителен начин се преплитат култура с етническо разнообразие и ориенталско звучене. Вдъхновявал е хората на изкуството с историята и природните си прелести. В тази статия ще ви представим някои от най - забележителните и атрактивни места в световния мегаполис.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Дворецът Долмабахче

Дворецът Долмабахче е най - големият дворец в Турция и един от най - впечатляващите със своята пищна украса, изобилие от злато и кристал. Основната му сграда е с площ от 45 000 кв.м., с цена равняваща се на 35 тона чисто злато. Дворецът е бил поръчан от султан Абдул Меджид, който е искал дворец в стила на европейските монарси. Дотогавашният му дом – дворецът Топкапъ, не е можел да се похвали с пищност и разкош, каквито имало в европейските кралски дворове. На мястото на което днес се издига Долмабахче, е бил разположен двореца Бешикташ - който е бил сринат до основи.

Богатствата в Долмабахче, включват прочутото Кристално стълбище, стаи на благородници, зали за приеми, скъпи килими, скулптури – истинска съкровищница. Не пропускайте и градините на двореца, както и колекцията с часовници, която се намира в павилион в двора.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Дворецът Топкапъ

Топкапъ сега е музей, в който се съхраняват богати колекции скъпоценности, заграбени или получени като подаръци през вековете. Сградата е създадена по заповед на султан Мехмед II Завоевателя. Обширният дворец е бил резиденция на султаните и техните хареми за цели 400 години до 1868 г. Комплекс се състои от четири големи двора. По време на Османската империя в тях са живели и работели по 5000 души.

Впечатление ще ви направи интериора, двора и харема, който е лабиринт от 400 зали, тераси, стаи, крила и апартаменти, групирани около султанските покои. От него се излиза в по - малкия двор на двореца и Портата на блаженството. В друга част на Топкапъ, разпръснати между градините са разположени елегантни летни къщи, джамии, фонтани и водни басейни.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Църквата "Св. София"

Църквата "Св. София" е построена през 360 г. и е разрушавана на 2 пъти при обществени безредици. Съвременната сграда е построена през 532 - 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал. Тя е била впечатляващо инженерно постижение за времето си. „Света София“ е най - голямата църква в света, в продължение на хилядолетие, до построяването на Севилската катедрала през 1520 г.

Храмът е с формата на кръст с размери 70х50 метра, според архитектурния си план. Гигантската куполна система е изключително постижение на византийската архитектурна мисъл. Вътрешната част на храма е оформяна няколко столетия и се отличава с особен разкош: подове, украсени със злато и мозайки, и 8 колони от зелен яспис, взети от храма на Артемида в Ефес.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Джамията “Султан Ахмед” (Синята джамия)

Джамията Султан Ахмед е известна с името Синята Джамия, заради характерните плочки със синя украса, с които са облицовани стените й отвътре. Интериорът е изработен с над 20 000 ръчно направени плочки, които оформят 50 разновидности на дизайн с лалета. Изобразени са още различни цветя, плодове и кипариси. Има над 200 витража с невероятен дизайн. Джамията е така проектирана, че дори и да е препълнена всеки ще може да види и чуе Имама.

Това е единствената джамия в Истанбул с шест минарета, построена в началото на XVI век. До тогава установения брой e бил четири и само Главната джамия в свещения град Мека – Масджид ал Харам имала шест минарета.

Този скъпоценен паметник на изкуството печели възхищението на всички свои посетители с внушителните си куполи, градини и изтънчени минарета, които се славят с интересна легенда. Историята разказва как Султан Ахмед I пожелал минаретата да бъдат направени от злато. На турски злато се произнася като “алтън”, но архитектът го разбрал погрешно, чувайки “алтъ”, което означава “шест”. Така били построени 6 минарета, вместо общоприетите 4.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Разходка по Босфора

Босфор е протокът, който свързва Мраморно и Черно море и разделя европейската част на Турция от азиатската. Той се е образувал преди 7 500 години. Бреговата ивица на Босфора е с дължина около 30 километра. В северната си част проливът достига до максимална ширина от 3 700 метра, а в по - малката си част между крепостите Анадолухисаръ и Румелихисаръ Босфорът е широк около 750 метра. От векове насам Босфорът е едно от основните и възлови места за пътнически международен превоз и търговия.

Името на протока идва от гръцкото Βόσπορος, Боспорос – Пътят на кравата. Според древногръцката легенда, жената на Зевс, Хера, превърнала неговата любовница Ио в бяла крава и я затворила. Ио успяла да избяга, като преминала през протока, и това дало името му Босфор.

При разходката с кораб по Босфора могат да се видят интересни дворци и замъци, построени в миналото.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Йеребатан сарнъджъ (Цистерна базилика)

Йеребатан сарнъджъ, или Цистерна на базиликата, е най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул. Резервоарът е разположен в историческия център на града, в района Султанахмет срещу катедралата Св. София. Тук се е съхранявал резерв от питейна вода за в случай на засушаване или обсада на града. Водата по акведукти е доставяна от извори в Белградската гора, намираща се на 19 км северно. Именно фактът, че Константинопол в Древността получавал и съхранявал запаси от питейна вода, го е направил толкова трудно превземаем. В Йеребатан сарнъджъ е запазен единственият оригинал на Горгоната Медуза. Едната глава на Медуза е положена настрани, а другата е наобратно. Все още не е известно дали умишлено са поставени така. В "Йеребатан сарнъджъ" има и кладенец на желанията, в който според поверието ако хвърлиш монета и си пожалаеш нещо, то непременно ще се сбъдне.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Античният Хиподрум

Античният Хиподрум е бил Византийски стадион за надбягване с колесници. Тук се намира Египетският обелиск, най - древният паметник на Истанбул. Той е символ на победата в Месопотамия през 15 век преди новата ера, но е докаран в Константинопол по заповед на император Теодосий през 390 г. от Египетския храм на Аполон в град Карнак, област Луксор. Внушителни са и размерите му - тежи около 300 тона, висок е 20 м.- ( първоначалната му височина е 32,5 м., но най-горната му част още при пренасянето се отчупва), изработен е от розов асуански гранит. Целият обелиск е изписан с египетски йероглифи, славещи героизма на фараон Тутмос, в най-горната му част са изобразени бог Амон Ра и фараонът, хванати за ръце, а в най-долната му част е разположен пиедестал от 389 г., на който са изобразени императорската ложа, строителството на обелиска, девойки, танцуващи преди състезания, императорът, получаващ подаръци и т.н.

Вторият древен монумент на Хиподрума е Змиевидната колона. Тя е пренесена в Константинопол от светилището в Делфи по заповед на Константин Велики. Древният паметник символизира победата на гръцките градове - държави над персите при Палатея. Змиевидната колона първоначално, се състояла от три преплетени една в друга глави на змии и от грамаден златен котел с диаметър 2 м. Котелът е изчезнал още преди колоната да е пренесена в Константинопол, а главите – счупени през Османския период. Една от главите днес е изложена в Истанбулския Археологически музей, а другата – в Британския музей в Лондон. Легенда гласи, че телата на трите преплетени змии били направени от щитовете на персийските войници загинали в битките.

Третият паметник е Колоната на Константин. Първоначало е била висока 50 метра, и се е състояла от девет цилиндрични порфирни блокове, а на върха се е намирала статуята на св. Константин. По време на силна буря били съборени статуята на св. Константин и три от най - горните цилиндри. Византийският император Мануил І Комнин надзидал колоната и наредил на върха да бъде поставен кръст. В околовръст бил поставен надпис: „Верният Мануил възстанови това свещено произведение, което беше повредено от времето”. След превземането на Цариград от латинците през 1204г. градът бил ограбен. Кръстоносците снели бронзовите венци, които покривали фугите между барабаните. След превземането на Цариград от турците през 1453г. бил снет кръста. През 1779г. голям пожар унищожил квартала около колоната, като колоната също обгоряла и получила прозвището „Изпепелената колона”. Тя била ремонтирана по нареждане на султан Абдул - Хамид І. Сегашната височина на колоната е 35 метра. Колоната понастоящем е известна като Чемберлиташ („колоната с поясите”), заради металните скоби, с които са захванати цилиндричните блокове.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Паркът "Миниатюрк"

Миниатюрк представлява открит музей на турската архитектура, бит и култура. Открит е за посещения на 23 април 2003 г. В парка са разположени над 100 миниатюри в мащаб 1:25. Едни от най-забележителните макети, които посетителите могат видят са на двореца Долмабахче, Джамията Султан Ахмед или Синята джамия, стадионите Ататюрк и Бешикташ, църквата Света София и др. Изработени са и Троянски кон, лабиринт и някои други забележителности направени специално за децата. Пресъздаден е трафикът в Истанбул, чрез макет на пътищата и мини коли, движещи се по него.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Принцовите острови

Недалеч от истанбулския бряг в Мраморно море се подават Принцовите острови. В епохата на Византийската империя Принцовите острови били прочути като място за заточване на знатни личности. Императорите в тогавашния Константинопол изпращали там непокорните и неудобни за владетелите свещеници, знатни поданици, принцове и принцеси. Точно оттам идва и името Принцови острови.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Небостъргачът „САПФИР”

Небостъргачът Сапфир в Истанбул е най - високата жилищна сграда в Европа и първата екологична сграда на Турция, извисяваща се на цели 261 метра височина. Комплексът предлага 4Dкино, с което може да направите панорамна обиколка на града с хеликоптер без да ставате от удобната си седалка. Специалните ефекти ще ви пренесат във вътрешността на Синята Джамия, хиподрума, Света София, та дори и в някои от най-луксозните хотели в града.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Капалъ Чарши и Египетския пазар

Капалъ Чарши е един от най - старите и най – големите закрити пазари в света. Той има повече от 58 закрити улици и над 1 200 магазинчета. Капалъ Чарши е открит през 1461г. .Султан Мехмед Завоевателя пожелал да бъде конструиран подобен пазар. А човекът доразвил неговата идея, и който разширил Капалъ Чарши е бил султан Сюлейман Великолепни.

На Капалъ Чарши можете да откриете всичко. Красиви турски килими, фини изработки от стъкло, грънчарски изделия, изобилие от сувенири, месингови и медени фигури, страхотно разнообразие от дрехи и аксесоари, изработени от кожа, памук, вълна, лен и т.н.

Ежедневно Капалъ Чарши се посещава от над 250–500 000 хиляди души. Там работят около 25 хиляди души.


Египетския пазар

В пристанищния район Еминьоню е разположен вторият по големина пазар в Истанбул-"Мъсър". Египетският пазар не е построен от дърво, както другите пазари от онова време, а от камъни и тухли. Формата на пазара е във формата на буквата „L” и магазините, които предлагат еднакви стоки, са групирани на едно място. Вътрешната част на пазара представлява система от големи помещения със сводове, които са отворени от едната страна към вътрешния двор. Във всяко от тези помещения навремето е имало магазин, където са се излагали стоките за продан.

В близост до Египетския базар се носи разкошния аромат на канела, ким, шафран, мента и много други подправки и билки. Пазарът на подправките е място, където ще можете да видите разнообразие от прочутия турски локум и турско кафе. Специалните контейнери са препълнени с най - различни подправки, характерни за източната кухня – кардамон, къри, сусам, кокосови стърготини, куркума, шафран. Освен подправки на пазара се продават различни видове бижута, мебели, месни продукти, ядки и сушени плодове, огромно количество парфюми и козметични продукти.

ИСТАНБУЛ - МЕГАПОЛИС НА ДВА КОНТИНЕНТА

Гостоприемството на два континента...... История, традиции и очарование ни очакват в приказния Истанбул.

УИКЕНД НА БОСФОРА - ИСТАНБУЛ

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025