9000

Седемте чудеса на света

Великата китайска стена, град Петра в Йордания, статуята на Христос Спасител в Бразилия, Мачу Пикчу в Перу, Чичен Ица в Мексико, Колизеумът в Рим и Тадж Махал в Индия са новите Седем чудеса на света.

Седемте чудеса на света

Великата китайска стена - 6700 - километровото отбранително съоръжение в Северен Китай . Китайската стена започва от Жълто море и минава през планините на север от Пекин. Тя представлява серия от укрепления, изграждани от няколко династии между 5-ти век пр. Хр. и 16-ти век, с цел защита северната граница на Китайската империя. Някой историци наричат Великата стена "най-голямото гробище в света", тъй като там са намерили смъртта си близо 3 милиона души. Основните строителни материали са пръст, камъни, дърво, керемиди и пясък, като за нуждите за издигането й на места в планината са били изградени каменни кариери, откъдето директно са се набавяли каменните блокове. Горната част на стената е облицована с няколко слоя тухли, които са толкова добре слепени с вар, че е невъзможно в тях да поникне трева. Били построени гигантски кули, в които на стража можели да стоят до 50 войници.

Седемте чудеса на света

Град Петра - Древният град Петра е разположен на територията на днешна Йордания, на височина над 900 метра над морското равнище и на 660 метра над долината Арава в тесния каньон Сик. В северната и южната част има проходи към долината, а от изток и запад има естествена преграда от отвесни скали, високи до 60 метра. Преди повече от 3000г. в града живели първите обитатели – едомците. Открити са останки от тях. Според Библията, те са наследници на Исав. Смята се, че Петра е мястото, което е описано като Села. Според легендата, Юдейският цар Амасия победил едомците и дал заповед - пленниците, които били повече от 10 000, да бъдат хвърлени от високата скала. Някои историци имат предположения, че на хълма над града се намира гробницата на Аарон, братът на Мойсей.

Седемте чудеса на света

Статуята на Христос Спасител в Бразилия - знаменитата статуя на Исус Христос на хълма Корковадо в Рио де Жанейро се смята за символ на града и на Бразилия като цяло. Ежегодно милиони туристи се насочват към подножието на статуята, откъдето се открива невероятна панорама към града, живописната планина Пан де Асукар (от португалски - Захарната глава), знаменитите плажове Копакабана и Ипанема, както и към стадиона Маракана. Точните размери на статуята на Христос са: височина 38 метра, включително пиедестала, който е 8 метра, тегло 1145 тона и размах на ръцете 30 метра. В католическа Бразилия идеята за издигане на гигантска статуя на Христос витае от далечни времена. С практическата й реализация обаче се заемат едва през 1922 г., когато най - голямата страна в Южна Америка отбелязва 100 - годишнината от независимостта си. Монументът има няколко автори - Статуята на Христос Спасителя е проектирана от местния инж. Хейтор да Силва и художника Карлос Освалд и е изработена от френския скулптор Пол Ландовски.

Седемте чудеса на света

Мачу Пикчу в Перу - Мачу Пикчу (Machu Picchu) е древен град на инките, които се намира на територията на Перу. Разположен е на 2 430м надморска височина. Разположен е върху планинска верига, която се извисява над долината Урубамба, на 80км от Куско. Голяма част от археолозите смятат, че Мачу Пикчу е построен по време на царуването на императора на инките Пачакути (1438 – 1472г.). „Изгубеният град на инките“ Мачу Пикчу е най – разпознаваемата икона, свързвана със „света на инките“. Мачу Пикчу е свещен град, където са живеели представители на висшата класа и на духовенството. Недостъпността на мястото го е правила защитен, а заобикалящата го природа му е придала специфичен мистичен характер.

Седемте чудеса на света

Чичен Ица в Мексико - Чичен Ица е древен град на маите и толтеките на полуостров Юкатан в Мексико. В превод името означава "при кладенеца на племето ица". На полуостров Юкатан няма течащи реки и затова трите естествени дълбоки кладенеца на мястото са го направили притегателен център за заселване. Селището е изградено от народа Ица от групата на маите, който мигрирал в региона през 7 век. През 10 век, Чичен Ица е превзет от народа на толтеките, който изживява тук своя културен възход в тяхната цивилизация. Смята се, че Чичен Ица е започнал да се изгражда още около 5 - ти век. Днес този исторически комплекс се счита за най - внушителното доказателство за великото минало на индианските цивилизации и за най-големият индиански град на територията на Мексико.

Седемте чудеса на света

Колизеумът в Рим е най - големият амфитеатър в света и една от най - популярната забележителност на Италия. Този емблематичен символ на Древен Рим е бил построен като дар за римляните, на който да се провеждат различни игри и представления, и който да покаже на света възможностите на римските строителни инженери. Арената на Колизеума, където са провеждани представленията, гладиаторските игри и ловните сцени, е елипса с оси 76 м на 44 м и e направена от дърво, покрита с жълт пясък, който е пренесен от хълма Monte Mario. За строежа на сградата са използвани около 100 000 m3 травертин от кариера близо до река Тибър. Дори след толкова векове, Колизеумът в Рим продължава да се счита за един от най - ценните древни паметници на земята.

Седемте чудеса на света

Тадж Махал в Индия - Тадж Махал е един заслужен погребален паметник за императрицата на императора. Тяхната история започва през 1607 г., когато принц от кралското семейство Мугал се разхождал по чаршията Меена, съпътстван от ласкаещи го придворни, той забелязал млада продавачка на коприна и стъклени маниста. След 5 години (в тези години принцовете не се женили само по любов) 20 - годишният принц вече се оженил за своята 19 - годишна любима. Било приказна връзка още от началото, от онези които устояват на интригите и клюките в двора, битки за престола и накрая знаменитото коронясване. А когато тя умира след 19 години брак, той гравира историята на камък. Тадж Махал е живия символ на величествената любов между Шах Джахан и Арджуманд Бану. Коя друга любовна история има толкова величествен паметник?

За самолетни билети, моля направете запитване на:

email: office@4aholiday.com

tel: +359 89 2905 025